Beheer wachtwoorden laat te wensen over

Bijna tien procent van de ondernemingen verandert nimmer de cruciale wachtwoorden voor toegang tot de beheersstructuur van hun computersystemen. Vijf procent maakt het nog bonter en wijzigt zelfs de standaard wachtwoorden van de leveranciers niet.

Dat blijkt uit een onderzoek onder IT-managers uit heel Nederland. De helft van de ondervraagde IT managers van grote ondernemingen blijkt er niet gerust op dat systeemwachtwoorden veilig zijn opgeslagen. De managers schatten dat ongeveer een vijfde van de medewerkers zijn wachtwoorden nog altijd bewaart op een geel post-it plakkertje.

Ruim éénderde van de ondernemingen administreert en beheert wachtwoorden digitaal, de rest vertrouwt nog steeds op een handmatig systeem met veel papierwerk. Veertien procent van de ondervraagden bewaart wachtwoorden in een Excel-bestand. Het enige lichtpuntje uit het onderzoek is dat 62 procent van de ondernemingen een toename merkt in de screening van hun beveiligingsprocedures als gevolg van recente media-aandacht aan het beheren van wachtwoorden.