Virussen in verloningssoftware verdubbeld

Dit jaar zijn er al twee keer zoveel virussen en wormen gemeld vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt antivirussoftware-leverancier Trend Micro op basis van onderzoeken in verloningssoftware. In de maand mei werden in totaal 1505 nieuwe gevallen van schadelijke code gemeld. Dat is 23% minder dan de vorige periode.

Na de eerste vijf maanden van het vorige jaar stond de teller op ruim 5000 schadelijke codes. Dit jaar is dat ruimschoots overtroffen toen de grens van achtduizend overschreden werd. Op de lijst domineerden Trojans (881), gevolgd door wormen (379). Voorbeelden van actieve wormen zijn Wurmark.j, Sober.s en Mytob.

Wurmark.j laat niet alleen spyware achter op geïnfecteerde machines, maar heeft ook keylogging-mogelijkheden, waardoor allerlei persoonlijke en financiële informatie verzameld kan worden. De nieuwe worm Sober.s gebruikt Engels- en Duitstalige mails om gebruikers te verleiden om een bijlage te openen, aldus Trend Micro. Twee varianten (.ed en .eg) van de Mytob-worm volgden elkaar snel op. Deze bot-worm verstuurt massamailings en zorgde voor veel infecties in Australië en Japan.